Il giardino di architettura 2010

Designers: Eleonora Todde, Daniela and Francesca Manca
Description: plan of three types of shelters designed with the scarce rain of Sardinia
Materials: cement, wood, fabric, metal, mold, rust, organic and poetic concrete.

The little house with a sloping roof pitched at 45°, that we must have all drawn at least once in our life, is the prototype of a family house around the world - just think of children's drawings. Its roof is built in that way purposely to drive out rain and snow as fast as possible. Indeed, this model of house is typical of northern countries, while southern houses usually have flat rooves, just because the difference in climate - mostly sunny all year round – permits it. Now, reasoning on the fact that in the north rainfalls are always abundant, while in the south they are few and far between, a pitched roof in Sardinia is just unnecessary. It is necessary instead to have an architecture suitable to collect rainwater and not reject it. There is so much difference between north and south that the house in question, if transposed, is perfect to hold rainwater.
Its roof, sunk into the ground, forms an efficient tank and the house architecture, so topsy-turvy, looks like the cutting of a plant, that is just waiting to grow.
We decided that the little houses, three in all, would represent three types of trees that are present in the area of Santa Caterina di Pittinuri, Cuglieri (in the province of Oristano) whose main feature is the abandonment of their traditional green livery, to make room for a more colourful one during the rainy season. Associated with the colours of the trees there will be metals which, once oxidized by the rain, will draw autumnal trees on the building’s facade. A thin metal foil placed on the underskin will exude through the rain, resulting in an oxidation process that will colour the façade in the course of time.
These are the “Prickly Juniper”, an evergreen tree associated with verdigris, the “Wild Pear,”, that becomes red when associated with rusty iron, and the “Montpellier Maple”, that becomes as yellow as the burnished brass. The main function will be that of a shelter, inside which one can experience and admire the effects of the rain, while outside one can notice an increase in the vegetation around, thanks to the second function: that of collecting rainwater.